Passend onderwijs
Vanaf 1 augustus 2016 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. Dit heet passend onderwijs. Deze vorm van onderwijs moet ervoor zorgen dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. Scholen bieden daarom extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zoals kinderen met leer-of gedragsproblemen.Met passend onderwijs wil de overheid bereiken dat:
alle kinderen een passende plek in het onderwijs krijgen;
een kind naar een gewone school gaat als dat kan;
een kind naar het speciaal onderwijs gaat als intensieve begeleiding nodig is;
scholen de mogelijkheden hebben voor ondersteuning op maat;
de mogelijkheden en de onderwijsbehoefte van het kind bepalend zijn, niet de beperkingen;
kinderen niet meer langdurig thuis komen te zitten. Scholen hebben een zorgplicht. Dat betekent dat de school verantwoordelijk is om een passende onderwijsplek te bieden.
Deze plicht helpt mee het doel voor het passend onderwijs te bereiken. Scholen moeten in ieder geval de basisondersteuning bieden. Dit is de ondersteuning die alle scholen in een regio bieden. Bijvoorbeeld hulp voor leerlingen met dyslexie.Naast de basisondersteuning bieden scholen extra begeleiding aan leerlingen. Bijvoorbeeld aan leerlingen met een gedragsstoornis. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, werken scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden. Voor onze scholen en schoolbestuur wordt gewerkt vanuit het Samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Midden Holland. In het SWV werken schoolbesturen samen die bevoegd gezag zijn van basisscholen in de regio, scholen voor speciaal basisonderwijs en scholen voor speciaal onderwijs (cluster 3 en 4).Deze besturen en scholen werken samen om passend onderwijs te verzorgen voor alle leerlingen in de basisschoolleeftijd. Elke school heeft een schoolondersteuningsprofiel (SOP) gemaakt, waarin ze beschrijft welke vorm(en) van ondersteuning ze zelf kan bieden; wat haar ambities zijn ten aanzien van de zorg aan haar leerlingen; welke basiszorg de school aan haar leerlingen biedt; welke extra voorzieningen de school in huis heeft en hoe de professionaliteit van de medewerkers vergroot wordt.Op basis van hetprofiel inventariseert de school welke expertise ze nog moet ontwikkelen en wat dat betekent voor de (scholing en toerusting van) leraren. Leraren en ouders hebben adviesrecht op het SOP via de medezeggenschapsraad van de school. Ten minste eenmaal per vier jaar wordt het SOP vastgelegd. Het SOP wordt dit schooljaar weer actueel gemaakt.
De school kan ook een beroep doen op inzet van ondersteuning en expertise van buiten de school. Dit in overleg met het eigen schoolbestuur, dat daarvoor middelen ontvangt vanuit het samenwerkingsverband. In principe krijgt uw kind de extra onderwijsondersteuning die het nodig heeft binnen, en onder verantwoordelijkheid van de eigen school. Voor de ouders is de leerkracht en de coördinator leerlingenzorg op school het eerste aanspreekpunt. Samen met u volgen zij de ontwikkeling van uw kind, en wanneer zich veranderingen voordoen, bespreekt u dit altijd eerst met hen. De school zal er alles aan doen om alle kinderen binnen de school de juiste zorg aan de bieden. Pas als de school niet in staat is uw kind aan ondersteuning te bieden wat hij/zij nodig heeft, wordt gekeken naar opties buiten de school. In dat geval vindt allereerst een gesprek plaats met (onder meer) de ouders, waarbij gezamenlijk de mogelijkheden worden besproken bijvoorbeeld een verplaatsing van een kind naar een andere reguliere basisschool, naar speciaal basisonderwijs of naar speciaal onderwijs aan de orde is. Als een leerling naar het speciaal basisonderwijs of naar het speciaal onderwijs gaat, is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. De directeur van het samenwerkingsverband is wettelijk verplicht om bij het afgeven van een TLV voorafgaand deskundigenadvies in te winnen. Algemene informatie over Passend Onderwijs kunt u vinden op een speciale site vanhet ministerie van Onderwijs:
en op
www.steunpuntpassendonderwijs.nl
.